Webmin installeren in debian

Webmin is een webbased tool waarmee je van op afstand een server kan beheren, het werkt via de apache server en kan van iedere computer worden aangesproken. Het is ideaal om snel een handeling uit te voeren op een pc die niet op dezelde locatie staat, het is wel aangeraden om een secure http te draaien (https).
Webmin is te downloaden op http://webmin.com in de vorm van een .tar.gz bestand.
De reden waarom we webmin gaan installeren is niet alleen omdat deze tool makkelijk is in gebruikt, maar ook om aan te tonen hoe een .tar.gz bestand moet worden uitgepakt en moet worden geïnstalleerd.
We gaan naar de website van webmin en downloaden met het commando wget, wget is een programma dat inhoud ophaald van webservers en het ondersteund downloaden via http, https en ftp.
We verplaatsen ons eerst naar de directory /opt waar we dan vervolgens
wget http://prdownloads.sourceforge.net/webadmin/webmin-1.670.tar.gz uitvoeren, webmin zal worden gedownload.
De directory /opt is gereserveerd om alle softwarepakketten die niet deel uit maken van de standaard Debian installatie in op te slaan. Webmin hoort niet bij de pakketten van Debian en wordt dan geïnstalleerd in de directory /opt.
Als we nu in onze directory duiken zal hier het bestand webmin-1.670.tar.gz staan, deze gaan we nu uitpakken met het commando:
In terminal run: gunzip webmin-1.670.tar.gz en zal na afloop er zo uitzien: webmin-1.670.tar
Tar staat voor tape archive, het formaat werd opgericht in de vroege dagen van UNIX en werd in eerste instantie ontwikkeld voor tape back-up doeleinden. Daarbij is een tar bestand gecomprimeerd en moet dit eerst worden gedecomprimeerd alvorens het te kunnen lezen/openen.
Met het volgende commando zullen we webmin-1.670.tar decomprimeren met tar xf waarbij de x staat voor extracten en de f voor het te overschrijven moest het al ge extract zijn.

In terminal run: tar xf webmin-1.670.tar en na afloopt ziet dit er zo uit: webmin-1.670 waarna we ons begeven in de directory webmin-1.670 met cd. Eens in deze directory kunnen we webmin installeren met het commando ./setup.sh, er zullen enkele gegevens worden gegeven zoals:

 • Config file directory = /etc/webmin
 • Log file directory = /var/webmin
 • Full path to perl = default /usr/bin/perl
 • Web server port = 10000
 • Login name= default admin
 • Login password = in te geven en te herhalen

Om nu naar de Webmin interface te gaan kunnen we in onze browser naar het lokale IP-adres surfen gevolgd door :10000.

webmin

Een reactie

 • Max

  Hallo,

  Ik heb de beschrijving uitgevoerd zoals beschreven op een webserver, maar enkel de poort aangepast.
  Alles ging vlot zoals beschreven ,maar hij doet het niet.. Krijg de melding webpagina niet beschikbaar.
  Enig idee wat de fout kan zijn ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *