Wat is FTP

1. Wat is FTP

File transfer protocol (FTP) is een netwerk protocol dat toelaat data van één node naar een andere te verzenden via een netwerk (bv. het internet, het thuisnetwerk). Met een FTP server is het dus zeer gemakkelijk bestanden naar onze hostingsproviders te verzenden of beter gezegd te uploaden en/of te downloaden.FTP is een bijzondere service omdat het twee poorten gebruikt tijdens een sessie, een “data” poort en een “command” (ook wel bekend als de”control” ) poort. Traditioneel zijn dit poort 21 voor de command poort en 20 voor de data poort. De verwarring begint echter dat, afhankelijk van de modus, de data poort niet altijd poort 20 is.

1.1 FTP types

Het FTP-protocol bestaat uit twee varianten:  Passive FTP en Actieve FTP Het verschil tussen de twee ligt in hoe een sessie voor bestandsoverdracht tot stand gebracht wordt. Beide vereisen een client /server -verbinding en maken beide gebruik van de onderliggende Transfer Control Protocol ( TCP ) en het Internet Protocol ( IP ) voor de routering , data flow control , foutdetectie en foutcorrectie. Echter, actieve FTP maakt gebruik van 2 poorten , terwijl Passieve FTP gebruik maakt van slechts één poort .

1.2 Actieve FTP

Bij actieve FTP maakt de FTP server een nieuwe verbinding terug naar de client om de opgevraagde gegevens over te dragen, wanneer een gebruiker verbindt naar een remote FTP server en informatie of een bestand opvraagt. Dit wordt de data connection genoemd. Om te beginnen kiest de FTP client een willekeurige (random) poort om de “data connection” te ontvangen. De client stuurt het poortnummer dat hij koos naar de FTP server en luistert dan naar een binnenkomende verbinding op die poort. De FTP server initieert vervolgens een verbinding naar het adres van de client op de gekozen poort en transfereert de gegevens. Dit is een probleem voor gebruikers die proberen toegang te verkrijgen tot FTP servers van achter een NAT gateway. Omwille van hoe NAT werkt, initieert de FTP server de “data connection” door te verbinden naar het externe adres van de NAT gateway op de gekozen poort. De NAT machine zal dit ontvangen, maar omdat hij geen afbeelding heeft voor het pakket in zijn toestandstabel, zal hij het pakket laten vallen en zal het niet aan de client bezorgen.

1.3 Passieve FTP

Bij passieve FTP modus, vraagt de client aan de server een willekeurige poort te kiezen om op te luisteren voor de “data connection”. De server informeert de client over de poort die hij gekozen heeft, en de client verbindt naar deze poort om de gegevens te transfereren. Jammer genoeg is dit niet altijd mogelijk of wenselijk omwille van de aanwezigheid van een firewall vóór de FTP server die de binnenkomende “data connection” blokkeert. De meest voorkomende connectie gebeurd via de passieve FTP, deze is gemakkelijker voor de client om te connecteren maar moeilijker voor de admin om te beheren, deze zal hier echter enig werk moeten verrichten in de firewall.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *