Bootable USB via opdrachtprompt (Vista, Win7, Win8)

Wanneer uw computer de mogelijkheid bied om op te starten vanaf een USB-stick, kan het handig zijn om via deze manier één van bovenstaande Windows versies te installeren. Veel notebooks hebben geen CD-drive meer, installeren via USB is dan de uitkomst.

Wat hebben we nodig?

 • 1 USB-stick (voor Vista en Windows 7 : 4GB, voor Windows 8: 8GB)
 • computer moet de mogelijkheid bieden om op te starten via USB
 • een DVD met de Windows bestanden of een ISO die virtueel kan draaien

We kunnen starten.

Om te beginnen moeten we de opdrachtprompt oproepen als administrator, eens deze geopend is kan u beginnen het eerste commando namelijk diskpart.  DiskPart is een vaak vergeten tool, die vooral bij het inrichten van systemen goede diensten kan bewijzen.

Het is een essentieel commando dat vanuit de CMD-prompt wordt gestart. DiskPart is de opvolger van Fdisk. Voor het eerst verschenen in Windows XP. DiskPart heeft de volgende functies:

 • Partitioneren van schijven
 • Formatteren van schijven
 • Initialiseren van een schijf
 • Volumes vergroten en verkleinen
 • RAID instellen
 • Werken met Virtuele Schijven VHD’s
  (Alleen op Windows 7/8 en Windows Server 2008 R2)
 • USB-stick opstartbaar maken

We typen dus in onze opdrachtpromp diskpart en drukken op enter.

1

Ik maak gebruik van een USB-stick die 16GB groot is, het volgende commando is list disk. Met dit commando roepen we een lijst op van de aangesloten apparaten.

Dus type list disk en enter.

2

In mijn voorbeeld zie u 3 schijven, Disk 2 is mijn USB-stick. Deze selecteer ik door het commando select disk 2 in te typen. Voor u kan de disk anders zijn, u selecteert de correcte disk.

Dus type select disk gevolgd door uw schrijf.

3

In mijn geval is disk 2 nu de geselecteerde disk, deze gaan we nu proper maken door het commando clean te gebruiken. type in de opdrachtprompt clean en enter.

4

Nu gaan we de eerste partitie aanmaken: type create primary partition en enter aansluiten typed u het commando select partition 1 en enter en type active om deze te activeren.

7

Eens u deze opdrachten hebt uitgevoerd is het tijd deze partitie te gaan formatteren in het NTFS formaat, type het volgende commando in de opdrachtprompt: format fs=ntfs

Eens deze opdracht uitgevoerd kan het zeker enkele minuten duren voor dit is afgerond.

8

Als het formatteren voltooid is typt u assign, door dit commando te gebruiken zal uw USB-stick een letter toegewezen krijgen. u kan nu exit intypen zodat we de diskpart verlaten. plaats nu uw Windows DVD in het station of mount een ISO file aan je virtuele drive. Vervolgens openen we weer een opdrachtprompt  met administrator rechten en selecteren we de letter van het DVD-station. In mijn geval is dit F:

Het enige dat u doet is het intypen van de letter die verbonden is met uw DVD-station gevolgd door een dubbel punt:

9

Nu gaan we de bootsector – het gedeelte van een drive waarmee tijdens het opstarten van de computer kan worden opgestart – kopieren van de dvd naar de usb-drive. Geef hiervoor het volgende commando in de command-prompt, gevolgd door enter: cd boot gevolgd door het commando: bootsect.exe /nt60 g: g is hier de driveletter van de USB-stick die eerder toegewezen is.

10

De laatste stap van deze operatie is eigenlijk de meest eenvoudige: het enige dat u nog hoeft te doen, is het kopiëren van de installatiebestanden van de Windows-dvd naar de USB-stick. Let erop dat u alle bestanden en mappen van de installatie-dvd van Windows kopieert, het vergeten van een bestand kan ervoor zorgen dat de computer niet kan opstarten van de usb-stick. Open de Windows Verkenner en ga naar het dvd-station met daarin de installatie-dvd. Vervolgens selecteert u alle bestanden van de dvd  en kopieert u deze in zijn geheel naar de usb-stick.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *