8 Tips voor een betere internetverbinding

Trage wifi? 8 tips voor een betere internetverbinding

Er valt zeker wat te doen aan een slechte draadloze internetverbinding.
Iedereen heeft het, van Belgie tot Afrika. Wifi is de dag van vandaag een werkwoord. Het is misschien wel één van de beste uitvindingen sinds het internet. Helaas heeft het succes ook een keerzijde, de verbinding valt weg, is niet stabiel, slechtste uitvinding ooit, trekt op niets, nieuwe router, etc…
Dat komt doordat al deze apparaten gebruikmaken van min of meer dezelfde frequentie. Die op zijn beurt ook nog eens word gebruikt door onder meer de microgolfoven, elektronische deurbellen, babyfoons en draadloze muizen – toetsenborden. Wil je het beste van internet snelheid? Maak gebruik van een kabeltje.

Hieronder toch enkele tips om de snelheid van je wifi te optimaliseren.


1. Haal de draadloze router uit de meterkast

De wifi-router wordt vaak in de meterkast geplaatst, wat logisch is en soms kan het ook niet anders. De router staat daar uit het zicht, gunstig is het allemaal niet. De meeste meterkasten zijn vlak bij de voordeur en dat betekent dat de helft van het wifi-signaal de straat op wordt gestraald. Een tweede nadeel is dat in de meterkast veel stroomleidingen lopen. Deze koperdraden verstoren het radiosignaal van de router.

2. Zet de router niet op de grond

Achter de zetel staat de router uit het zicht, maar als hij op de grond staat, zal het signaal vermoedelijk niet optimaal zijn. Op heuphoogte staat hij beter.

3. Verander het kanaal waarop je router uitzendt

Net als radiozenders kan een wifi-router op meerdere kanalen uitzenden. Installeer op je computer het programma inSSider, hier kan je bekijken welke kanalen het meest gebruikt worden door je buren. Je kan dan best je router instellen op een kanaal die het minst gebruikt wordt.

1

4. Installeer een repeater

In de meeste huizen is het ontvangst op de eerste of tweede verdieping vaak matig. Een repeater kan helpen het bereik te vergroten. Dat apparaat wordt geplaatst op een plek waar het signaal van de basisrouter nog net acceptabel is, bijvoorbeeld op de eerste verdieping. Ben ik een voorstander van repeaters? Neen toch niet, repeaters sturen het signaal met verlies door. Bij deze zou ik eerder opteren voor een accespoint (mocht u nog een oude router hebben liggen en wat tijd om het internet uit te pluizen). Een repeater is PnP and easy to use.

25. Kies voor de 5 GHz frequentie

Het voordeel van deze frequentie is dat er veel minder verkeer op zit wat de snelheid ten goede komt. Ook heb u hier geen storingen van andere apparaten. Het nadeel is dan weer dat deze frequentie een beperkt bereik heeft ( moeilijkheden om door muren en plafonds heen te gaan) en dat de apparaten de 5 GHz ondersteunen.

6. 20 MHz of 40 MHz

Naast de mogelijkheid om het kanaal aan te passen, is het ook mogelijk om de bandbreedte van 2 kanalen samen te voegen. De router zal op 40 MHz meer data kunnen verwerken dan op een enkel kanaal van 20 MHz. Deze aanpassing kan u in de router maken, lees hiervoor de handleiding van de desbetreffende router .

 

7. De beste Wifi kanalen kiezen

Een goed Wifi kanaal kiezen kan op zichzelf als voor een hele verbetering zorgen. Kanalen 1,6 en 11 zijn dan ook de beste kanalen om op te vertoeven omdat deze elkaar niet overlappen.

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. De beste oplossing

Maak gebruik van een draadje. Netwerkkabels halen hoge snelheden en hebben geen last van stoorzenders.  Er bestaat ook nog zoiets als power LAN, deze zijn stekkers die het internet verspreiden via het elektriciteitsnet. Het Power-LAN systeem biedt hoge snelheden en de nieuwste apparaten zijn eenvoudig aan te sluiten. Deze worden tegenwoordig ook verkocht met ingebouwde Repeater en als je wil, verlies je zelfs geen stopcontact meer. Let wel: beide adapters moet zich op dezelfde stroomkring bevinden, wil uiteraard ook zeggen (aangezien 1 van de adapters op de router moet worden aangesloten) dat de router ook in dezelfde kring moet staan.

4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *