Harde schrijven geraken al heel snel overvol, vooral dan uw SSD die meestal van beperkte grootte is om de kosten te drukken. Een SSD van 60GB is vooral snel vol met de installatie van windows en de software die u gebruikt.

Nu zijn er bepaalde zaken uit te schakelen die ruimte op uw schijven kunnen vrijmaken.

1.

Wanneer uw computer in de slaap- of sluimerstand gaat, wordt het actieve RAM-geheugen opgeslagen in een bestand op de windowspartitie. Dit bestand heet HYPERFIL.SYS en is zo groot als uw werkgeheugen dit wil dus zeggen dat als je 16GB aan RAM-geheugen hebt steken, dit bestand net zo groot is.

Wanneer u deze slaapstand niet gebruikt kan u flink wat ruimte besparen op je harde schijf. U opent de opdrachtprompt als administrator en voert het volgende commando uit:

Powercfg /hibernate off

Wilt u de slaap- of sluimerstand weer aanzetten:

Powercfg /hibernate on

download

 

2.

Mocht u om één of andere reden de herstelpunten niet nodig hebben in windows, kan u deze ook uitschakelen om ruimte te besparen op uw harde schijven.

Hiervoor gaan we naar het configuratiescherm van windows waar u dan klikt op systeem. Aan de rechter zijde van het scherm zal u geavanceerde instellingen zien staan waar u dubbel op klikt om het te openen. Ga verder naar het tabblad systeembeveiliging.

download (1)Bij de beveiligingsinstellingen zie je de beschikbare stations waar uw harde schijf c:\ (uw windowspartie) staat met de beveiliging ingeschakeld. Om ruimte vrij te maken schakelt u deze uit.

3.

Wat kan u nog doen om te voorkomen dat uw harde schijf te snel volloopt?

  • Prullenbak regelmatig ledigen
  • Schijfopruiming
  • Overbodige software en dergelijke verwijderen van uw computer

.

 

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *