Geschiedenis van de computer (1623-2014)
In 1623 bouwde Wilhelm Schickard ( geboren op 22 april 1592 ) de eerste mechanische rekenmachine die getallen van zes cijfers kon optellen en aftrekken. Deze machine had zelfs een bel die een overflow aangaf. Hij was daarmee Blaise Pascal en Gottfried Wilhelm Leibniz een twintigtal jaren voor. Pascal Blaise ( geboren op 16 juni 1623) maakte in de 17e eeuw de eerste telmachine, de PASCALINE waar hij 3 jaar aan werkte (1642-1645). De Pascaline was één van de eerste mechanische rekenmachines. Pascal begon over een rekenmachine na te denken vanwege het vele rekenwerk dat zijn vader als belastingambtenaar beroepsmatig moest doen. Hij ontdekte dat het meest energieverslindend bij de eindeloze op- en aftelsommen het overdrachtsgetal is. Pascal ontwikkelde een houten kistje, waarin ( eerst zes, later acht tandradertjes ) naast elkaar geconstrueerd waren, die als in een horloge in elkaar grepen. Elke Franse muntsoort had zijn eigen tandwieltje en deed, wanneer het werd rondgedraaid, de wieltjes ernaast naargelang de waarde ten opzichte van elkaar verspringen: het effect van de overdracht. Deze vinding wordt vaak als de voorloper van de computer beschouwd en was voor die tijd revolutionair. Maar hoewel de uitvinding tijd- en energiewinst voor de gebruiker betekende, waren de fabricagekosten zo hoog dat bijna niemand het toestel wilde kopen. Uiteindelijk werden er maar 50 van verkocht. De Pascaline was echter niet zeer betrouwbaar. Gottfried Wilhelm (von) Leibniz ( geboren op 22 april 1592 ) een veelzijdige Duitser verbeterde deze machine. In 1672 bouwde Leibniz een rekenmachine, die kon vermenigvuldigen, delen en worteltrekken. Zijn methode voor mechanisch vermenigvuldigen hield tweehonderd jaar stand. 1728
- Falcon komt op het idee om weefgetouwen te besturen met ponskaarten. Deze ponskaarten waren houten plankjes, met daarin een aantal gaten. De figuren en patronen die door het weefgetouw in de stof werden verweven werden bepaald door de plaats van de gaatjes in de ponskaarten. Deze plankjes vormden dus in feite de eerste programma’s. Dit idee werd verder uitgewerkt door Jacquard. Deze Fransman bouwde en verkocht ongeveer 10.000 Jacquard-weefgetouwen, gebaseerd op dit automatiseringsprincipe.
1822 – 1834
- De Engelsman Charles Babbage toont een automaat voor het maken van wiskundige tabellen: de differentiemachine (difference engine). Babbage had verder ideeën voor een universele rekenmachine (analytical engine), doch deze machine geraakte nooit voltooid. In de hedendaagse computers worden vele ideeën van Babbage gebruikt.
1840
- Augusta Adda Byron, de dochter van Lord Byron, ziet als eerste de mogelijkheden van Babbage machine in. Zij stelt hem ook voor om de machine binair te laten werken. Zij schrijft programma’s voor deze computer en daardoor wordt zij de eerste programmeur in de computergeschiedenis.
1850
- George Boole ontwikkelt de boole algebra, de wiskundige basis van elke huidige computer
1853
- Scheutz vindt de eerste ‘printer’ uit. Deze werd aan een rekenmachine gekoppeld.
1890
- De Amerikaan Hollerith, een ambtenaar bij de volkstellingdienst, ontwikkelt een elektrische machine voor de analyse van de statistische gegevens. Deze machine werd voor het eerst gebruikt bij de volkstelling van 1890. Voor elk lid van de bevolking werd 1 ponskaart gebruikt. Door deze machine te gebruiken werd het werk dat anders door 500 mensen gedurende enkele jaren werd gedaan verkort tot werk voor 43 machines in slechts 4 weken.
1899
- In Japan wordt het bedrijf NEC opgericht.
1905-1957
- John von Neumann (wiskundige) geboren in Boedapest, 28 december 1903 – Washington D.C., 8 februari 1957, heeft een heel belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de computer. Aan het eind van de oorlog raakte hij betrokken bij het militaire project ENIAC, de bouw van de eerste elektronische computer. Er was een opvolger gepland, de EDVAC, en Von Neumann ontwierp hiervoor de naar hem genoemde revolutionaire Von Neumann-architectuur, waarbij een CPU en een werkgeheugen worden gebruikt, waarbij niet alleen de data, maar ook het programma in het werkgeheugen geladen wordt. Deze architectuur wordt in essentie nog steeds gebruikt in alle niet-parallelle computers. Hij bedacht het vakgebied van de cellulaire automaten op een papiertje en ontwierp de eerste zelfreplicerende automaten met papier en potlood. De term ‘Von Neumann-machine’ wordt ook gebruikt voor zelfreplicerende machines. Von Neumann wordt dan ook beschouwd als de grondlegger van de huidige computerarchitectuur.
1906
- William Deforest ontwikkeld de eerste elektronenbuizen.
- Het bedrijf Xerox opgericht.
1924
- De firma met de naam IBM koopt Tabulating Machine Company op die werd gesticht door Hollerith.
1928
- De toekomstige processorfabrikant Motorola wordt opgericht
- Allan Turing bedacht een universele rekenmachine die echter nooit gebouwd werd. Op basis van het idee maakte hij in de V.S. wel een machine die tekst omzette in geheimcode. In 1941 verhuisde Turing terug naar Engeland om het leger te helpen bij het kraken van de geheime boodschappen van de Duitsers.
1932
- De Duitser Zuse was gestart met het ontwikkelen van een programma gestuurde machine, de Z1. In 1941 ontwikkelde hij via een aantal tussenstappen de Z3. Dit model voldeed aan alle gestelde eisen en werkte voortreffelijk. De Z3 bevatte 2300 relais.
- IBM brengt de eerste elektronische typmachine op de markt.
1941 – 1944
- De Mark 1 werd ontwikkeld op de Harvard universiteit door Howard Aiken in samenwerking met IBM. De Mark 1 was een enorme machine met behulp van ponskaarten programmeerbare rekenmachine. De machine woog 5 ton, was 16 meter lang en 2,5 m hoog. De machine bevatte 760.000 onderdelen waaronder 3.304 relais, 3.000 kogellagers en maar liefst 800 kilometer draad. Het geheugen van deze computer kon 72 getallen van 23 cijfers en algebraïsche tekens omvatten. De Mark 1 kon getallen van 23 cijfers in 0.3 seconden bij elkaar optellen en aftrekken en in 6 seconden met elkaar vermenigvuldigen.
1946
- De ENIAC (Electronic Numerator, Integrator, Analyzer and Computer) werdt ontwikkeld door J. Presbert Eckley en John Mauchly. De ENIAC was een elektronenbuizencomputer die 5.000 bewerkingen per seconde kon uitvoeren. Om vlug getallen op te slaan had de ENIAC 1.000 elektronenbuizen nodig. Deze machine werd tot in 1955 gebruikt door het Amerikaanse leger.
1948
- MARK 2. Deze machine kon in 1 seconde 5 optellingen uitvoeren en bevatte 13.000 relais.
1953
- De eerste commerciële in serie vervaardigde computer was de UNIVAC.
- Het belangrijkste opslagmedium in de jaren ’50 is de ponskaart.
1956
- 13 september 1956 introduceerde IBM de eerste harde schijf: Random AccessMethod of Accounting and Control. De RAMAC bestond uit 50 gestapelde magnetische schijven met een diameter van 61 cm (24 inch). Er waren twee speelkoppen. De totale capaciteit van deze schijf was 5 MB.
1957
- De Verenigde Staten starten met de ontwikkeling van het netwerk ARPA. In 18 maanden tijd lanceert de VS haar eigen satelliet die voor wereldwijde communicatie zorgt.
1959
- De eerste geïntegreerde schakelingen (CHIPS) komen op de markt. Een chip is een dun laagje silicium waarop een complete elektronische schakeling is geïntegreerd. Deze chips werden voor het eerst in de derde generatie computers toegepast in het midden van de jaren 60.
- IBM introduceerde de 1401, de eerste high-volume, opgeslagen-programma, core-geheugen circuitdiagram mainframecomputer. Zijn veelzijdigheid in rijklare bedrijfstoepassingen van allerlei hielp het geworden de meest populaire computermodel in de wereld in de vroege jaren 1960. IBM introduceerde ook de 1403 keten printer, die het tijdperk van de snelle, high-volume effect afdrukken gelanceerd. Tot de komst van de laser printer in de jaren zeventig was de 1403 onovertroffen in kwaliteit. De 1401 was het eerste computersysteem in de wereld te bereiken van 10.000 verkochte eenheden.
- De programmeertaal Cobol wordt opgesteld.
1962
- IBM introduceert de eerste magnetisch harddisk.
- Het eerste computerspelletje wordt ontwikkeld door Steve Russell.
1963
- Douglas Engelbart neemt een patent op het idee van de muis en een jaar later demonstreert hij de eerst werkende muis.
- De eerste mini-computers met scherm en toetsenbord van IBM en DEC verschijnen op de markt.
1967
- IBM ontwikkelt de diskette en het diskettestation. Deze zouden pas in 1970 op de markt komen.
1968
- Gordon Moore en Robert Noyce starten Intel op.
- ARPA-Net, de voorloper van het internet, wordt in gebruik genomen door de Amerikaanse defensie.
1971
- De eerste microprocessor wordt geïntroduceerd. Een microprocessor vormt samen met het geheugen plus de in- en uitvoerelementen een volwaardige computer.
1972
- Engeland en Noorwegen sluiten zich ook aan op het ARPA-Net.
1973
- De nog steeds veel gebruikte programmeertaal C wordt ontwikkeld door Dennis Ritchie van Bell Labs.
1974
- In 1974 wordt de nieuwe standaard TCP/IP voor het versturen van digitale bestanden via computernetwerken ontwikkeld.
- In 1974 ontwikkelde Bob Kahn (1938) van de onderzoeksgroep Arpa (Advanced Research Projects Agency) van het Amerikaanse Ministerie van Defensie in samenwerking met Vinton Cerf (1943) van de Universiteit van Standford de standaard TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) voor het versturen van digitale bestanden via computernetwerken. TCP/IP is een protocol waarbij een bestand in kleine digitale pakketjes wordt geknipt die onafhankelijk van elkaar de snelste weg over het netwerk zoeken. De software op de ontvangende computer plaatst de pakketjes weer in de juiste volgorde en controleert deze net zolang op fouten totdat het oorspronkelijke bestand weer aan elkaar is geplakt. Door de invoering van TCP/IP konden onafhankelijk van elkaar opererende computer- netwerken van Amerikaanse universiteiten en onderzoeksinstituten via het in 1969 tot stand gekomen militaire Arpanet volgens een standaardprocedure met elkaar communiceren. Pas in 1982, toen het Amerikaanse Ministerie van Defensie het TCP/IP protocol als standaard invoerde voor alle hosts van het Arpanet, was TCP/IP volledig operationeel. In 1997 kregen de internetpioniers Vinton Cerf en Bob Kahn de ‘National Medal of Technology’ voor hun bijdrage aan de totstandkoming van het moderne internet.
1975
- Steve Jobs en Stephen Wozniac starten vanuit hun garage de verkoop van eigengemaakte computers. Hun bedrijf krijgt later de naam Apple.
1976 • IBM begint aan de ontwikkeling van de inkjetprinter. • Bill Gates en Paul Allen richten Microsoft op. Enkele jaren voordien brachten ze de programmeertaal Basic al op de markt. 1977
- Apple start met de verkoop van de zeer populaire Apple II.
- De eerste email wordt verstuurd over een netwerk.
1979
- Don Bricklin en Bob Franston ontwikkelen VisiCalc, het eerste elektronische rekenblad.
1981
- IBM komt met de eerste microcomputers die werken met DOS op de markt. Deze MS DOS werd ontwikkeld door Microsoft.De IBM 5150 draaide op een Intel 8088-chip met een snelheid van wel 4,77 MHz. Het systeem had afhankelijk van de configuratie 16 of 64 KB aan RAM-geheugen en voor de opslag was men aangewezen op 5,25 inch floppy’s of cassettes. De computer had dus geen harde schijf. Verder maakt IBM gebruik van MS-DOS wat werd geleverd door Microsoft. Die software was in de haast geschreven, waardoor het DOS besturingssysteem jaren geplaagd werd met een geheugen probleem.
1983
- TCP/IP wordt het standaard protocol voor communicatie en dit is de start van het wereldwijde Internet.
- IBM begint met de verkoop van laserprinters.
1984
- Philips en Sony introduceren de CD-ROM.
- Apple ontwikkelt de Macintosh, de eerste computer met een grafische interface, die zeer populair zal worden.
- Jack Tramiel koopt na zijn vertrek van Commodore, Atari op. De grafische Atari computers met hun computerspelletjes zullen eind jaren tachtig vrij populair worden.
- Commodore start de productie van de Amiga, die ongeveer hetzelfde werkt als de Mac en de Atari.
1985
- Microsoft brengt Windows op de markt als reactie op de Macintosch, de Atari en de Amiga computers.
1993
- Het computerspelletje DOOM komt op de markt. Dit is het begin van de ontzettend populaire 3D spelletjes.
1994
- De Pentium komt op de markt. De kloksnelheid van deze processor gaat van 75 Mhz tot 266 Mhz.
- De standaard thuis-PC’s worden uitgerust met 16 Mb RAM geheugen, een harddisk van 2 Gb of meer en een CD-ROM.
1995
- Microsoft stelt haar nieuw operating system Windows 95 voor.
- Toy Story, de eerste langspeel computer animatiefilm komt in de bioscoop.
- Sun ontwikkeld de programmeertaal Java.
1996
- De DVD, het CD-schijfje met een capaciteit van 17 Gb, wordt aangekondigd.
1997
- De Pentium II met het MMX instructieset komt op de markt.
1998
1999
- Intel kondigt de Pentium III aan, een processor met een kloksnelheid van 450 – 600 Mhz.
- De meeste PC’s worden standaard uitgerust met 64 MB RAM geheugen, een harddisk van 6 GB of meer, een snelle 3D videokaart, een geluidskaart, CD-ROM en modem.
- Ongeveer 147 miljoen mensen over de gehele wereld gebruiken het internet.
- Microsoft Windows 2000, de opvolger van Windows 98 en Windows NT 4.0 komt op de markt, evenals de nieuwe Office 2000.
- Linux, een gratis besturingssysteem, begint aan een opmars.
- Overal ter wereld doen bedrijven de grootste inspanningen om problemen bij de overschakeling naar het jaar 2000 te vermijden.
2000
- Maxtor koopt de hard drive afdeling van concurrent Quantum. Op dat moment is Quantum de nummer twee drive maker, achter Seagate; deze overname maakt Maxtor ’s werelds grootste fabrikant van harde schijven.
- Seagate produceert de eerste 15.000-rpm harde schijf, de Cheetah X15.
2002
- Seagate scoort een andere primeur met de Barracuda ATA V Serial ATA harde schijf.
2003
- IBM verkoopt zijn Data Storage Division aan Hitachi en eindigt haar betrokkenheid bij de ontwikkeling en marketing van disk drive-technologie. • Western Digital introduceert de eerste 10.000-rpm SATA harde schijf, de 37GB Raptor, dat bedoeld is voor ondernemingen.
2004
- Debuut van de eerste 0,85-inch harde schijf, Toshiba’s MK2001MTN. Het kan 2GB aan data opslaan op een platter.
2005
- Toshiba introduceert haar MK4007 GAL, die 40 GB opslaat op een 1,8-inch platter. De eerste harde schijf met behulp van loodrechte magnetische opslag. Seagate kondigt de $ 1,9 miljard overname aan van HDD onderneming en concurrent Maxtor.
2006
- Seagate lanceert een 750GB harde schijf, de eerste 3,5″ harde schijf voor de consument te gebruiken met loodrechte opslag.
- Western Digital lanceert zijn 10.000-rpm Raptor X SATA harde schijf, met uitbreiding van haar capaciteit tot de 150GB. Daarnaast wordt er een flitsende transparant venster op geplaatst, zodat de speciaal ontworpen computercases de innerlijke werking kunnen tonen. • Seagate kondigt een 1-inch hard drive aan die een opslagcapaciteit heeft van 12GB. De drives waren klaar voor levering in het derde kwartaal van 2006.
2007
- In januari 2007 kondigde Seagate ’s werelds eerste echte 1TB hard disk drive aan.
- In 2007 brengt het Amerikaanse computerbe- drijf Apple de iPhone op de consumentenmarkt. De iPhone met touchscreen uit 2007 was een multifunctioneel apparaat waarin functies als mobiele telefoon, iPod, fotografie, organizer, internetten en mailen waren gecombineerd. Bij introductie was er een model van vier en een van acht gigabyte flashgeheugen beschikbaar.
2008
- De IBM Roadrunneris nu ’s werelds snelste computer, en de eerste petaflop-computer. De Roadrunner is twee keer sneller dan de Blue Gene System.
2009
- 22 Oktober: Windows 7 wordt gelanceerd door Microsoft.
- 1 maand later lanceert Google chrome OS, althans de code werd vrijgegeven aan de open source community. Google zegt dat Chrome volgend jaar uitkomt en sneller, simpeler en veiliger zal zijn dan alle bestaande besturingssystemen.
- In het begin van de zomer ging het alleen maar over Steve Jobs. Geruchten gingen dat Jobs noodgedwongen zou moeten stoppen bij zijn oogappel Apple vanwege een zware ziekte. Hij was al sinds januari niet meer op kantoor gezien. Jobs bleek achteraf een levertransplantatie te hebben ondergaan nadat hij was gediagnosticeerd met kanker. Investeerders maakten verwijten, zeiden dat Apple die informatie nooit had mogen achterhouden. Zonder Jobs is Apple simpelweg minder waard. Die controversie raakte het hart van de zaak: wat gebeurt er met Apple als Jobs wegvalt? Jobs is immers eerder weggeweest en dat deed de toenmalige computermaker bepaald geen goed. Pas bij zijn terugkeer in 1997 rees Apple weer tot grote hoogten en lanceerde in grote snelheid diverse producten die buiten de originele scope vielen, zoals de iPod, de iPhone en Macs met Intel-processoren. Apple is opnieuw een belangrijke kracht in de markt, maar de verwikkelingen van dit jaar geven aanleiding voor bezorgdheid over de afhankelijkheid van het bedrijf van zijn (topman. http://webwereld.nl/software/60928-de-7-belangrijkste-gebeurtenissen-van-2009/pagina-4)
2010
- Februarie: Telenet lanceert Fibernet, een nieuwe generatie internet die snelheden tot 100 Mbps mogelijk maakt. Behalve de hogere snelheid van de internetconnectie biedt Telenet ook een hoger downloadvolume aan meer dan 1 miljoen
- Telenet lanceert Yelo, een nieuw multimediaplatform dat digitale TV-klanten toelaat om hun favoriete televisie-programma’s en films ook te bekijken op iPad, iPhone, en in de toekomst ook op computer en andere smartphones. Met Yelo innoveert Telenet het televisiekijken in Vlaanderen opnieuw op een verfrissende manier.
- Een tablet-pc of kortweg tablet is een computer die in de hand kan worden gebruikt. Hij kan worden gezien als een grote, krachtigerepda, of als een kleine laptop. Het begrip is een geesteskind van Microsoft, maar het idee stamt al uit de jaren 60. De eerste tablet-pc verscheen begin jaren 90 op de markt Op 27 januari 2010 presenteerde Apple de iPad, die de tablet-pc populariseerde. Deze tablets draaien op Apples eigen besturingssysteem iOS. Het grote voordeel is dat het eenvoudig te bedienen tablets zijn.
2011
- Microsoft introduceert Windows Home Server 2011
- De Raspberry Pi krijgt een gezicht,De Raspberry pi is een op ARM gebaseerde structuur. Deze kleine en zeer betaalbare computer is gemaakt in de UK en is vooral bedoeld om educatieve en hobbyistische doeleinden. Het is perfect mogelijk door zijn energiezuinige componenten deze 24/24u te laten draaien, hier denken we dan aan een server of multimedia. De Raspberry pi ondersteunt full hd 1080p, de meeste codecs en heeft een vrij gebruiksvriendelijke user interface.
2012
- Intel zou inmiddels van plan zijn om een soortgelijk alternatief aan te bieden voor de Raspberry PI. Met het Next Unit of Computing (NUC) platform zou het bedrijf van plan zijn om Sandy Bridge en later ook Ivy Bridge i3 en Core i5 mobiele processors te verpakken in een behuizing van 10 cm bij 10 cm. Het moederbord zou een Thunderbolt, HDMI en USB 3.0 aansluitingen krijgen. Op het moederbord zouden twee SO-DIMM geheugensloten komen en twee kleine mini PCI-Express x1 aansluitingen voor eventueel een tv-kaart.
2013
- Samsung introduceert in september de smartwath, de smartwatch krijgt een traditioneel 2,5-inch 320×320-scherm en draait op Android. Vermoedelijk draait de Gear op een Samsung Exynos 4212-processor, die we kennen van verscheidene Samsung-toestellen. Via bluetooth 4.0 communiceert de smartwatch met smartphones en tablets. Onduidelijk is of de Gear te gebruiken zal zijn met toestellen van andere merken, of dat de Gear alleen met Samsung-apparaten werkt.
- De Huawei Ascend P6, een Chinese producent van smartphones maar is vooral en nog steeds bezig met voornamelijk zakelijke producten zoals apparatuur voor telecomnetwerken. Deze brengt nu de dunste smartphone op de markt.
2014
- Android 4.4 KitKat verschijnt.
- Apple komt met 2 nieuwe modellen van smartphones op de markt. Na jaren van hetzelfde design, Steken ze de iphone 6 en 6+ in een nieuw jasje.
- Tijdens het Display Innovation trade in in Yokohomo City heeft het bedrijf Semiconductor Energy Laboratory (SEL) een nieuw 8,7-inch Super Amoled scherm getoond dat zeer flexibel is.
- De introductie van 6TB harde schijven met platter van 1TB is een feit, het bedrijf seagate komt hiermee op de markt.